Wiza do Tajlandii

Ambasada Królestwa Tajlandii w Polsce

Warszawa, ul. Willowa 7
tel. (0-22) 849-2655, 849-6414, 849-1406
fax. (0-22) 849-2630, 646-6230

PASZPORTY

Do otrzymania wizy niezbędny jest paszport ważny przez minimum sześć miesięcy licząc od daty planowanego wyjazdu z Tajlandii.

WIZY
Obywatele następujących 41 państw mogą przebywać na terytorium Tajlandii do 30 dni bez wizy, pod warunkiem, że mają ważny paszport oraz potwierdzony bilet wylotu:

Australii, Austrii, Bahreinu, Belgii, Brazylii, Brunei, Danii, Filipin, Finlandii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Holandii, Hong Kongu, Indonezji, Irlandii, Islandii, Izraela, Japonii, Kanady, Kataru, Korei Południowej, Kuwejtu, Luksemburgu, Malezji, Niemiec, Norwegii, Nowej Zelandii, Omanu, Peru, Polski, Portugalii, Republiki Południowej Afryki, Singapuru, Stanów Zjednoczonych, Szwajcarii, Szwecji, Turcji, Wietnamu, Włoch, Zjednoczonego Królestwa (Wielkiej Brytanii), Zjednoczonych Emiratów Arabskich.

Obywatele następujących 20 państw mogą otrzymać wizę turystyczną (na 15 dni) po przybyciu do Tajlandii:

- Arabii Saudyjskiej
- Bhutanu
- Chin
- Cypru
- Czech
- Estonii
- Indii
- Kazachstanu
- Litwy
- Księstwa Liechtenstein
- Malediwów
- Mauritiusu
- Omanu
- Rosji
- Słowacji
- Słowenii
- Ukrainy
- Węgier

Do uzyskania wizy turystycznej (na 15 dni) niezbędne są następujące dokumenty:

- paszport ważny przez jeszcze minimum 6 miesięcy;
- 2 fotografie (4 cm x 6 cm);
- wypełniony formularz “Visa Application Form”
- potwierdzony bilet wylotu z Tajlandii;
- 10 000 bahtów gotówki lub karta kredytowa.

Opłata za 15 dniową wizę turystyczną wynosi 1000 Baht.

Wizy turystyczne można uzyskać na następujących przejściach granicznych:

1. Don Muang International Airport, Bangkok
2. Chiangmai International Airport, Chiangmai
3. Phuket International Airport, Phuket
4. Hatyai International Airport, Songkla
5. U Tapao Airport, Rayong
6. Mae Sai Immigration Checkpoint, Chiangrai
7. Chieng Saen Immigration Checkpoint, Chiengrai
8. Chieng Khong Immigration Checkpoint, Chiengrai
9. Betong Immigration Checkpoint, Yala
10. Sadoa Immigration Checkpoint, Songkla
11. Samui Airport, Surat Thani
12. Sukhothai International Airport, Tak Immigration Checkpoint
13. Bangkok Harbour Immigration Checkpoint, Bangkok
14. Sri Racha Immigration Checkpoint, Chonburi
15. Mabtaput Immigration Checkpoint, Rayong
16. Nong Khai Immigration Checkpoint, Nong Khai
17. Samui Immigration Checkpoint, Surat Thani
18. Phuket Immigration Checkpoint, Phuket
19. Satun Immigration Checkpoint, Satun
20. Krabi Immigration Checkpoint, Krabi
21. Songkhla Harbour Immigraion Checkpoint, Songkhla
22. Chiangrai Airport Immigration Checkpoint, Chiangrai
23. Surat Thani Airport Immigration Checkpoint, Surat Thani
24. Suvarnabhumi Airport, Bangkok (nowe lotnisko)

Piętnastodniową wizę turystyczną można przedłużyć w każdym biurze imigracyjnym na terytorium Tajlandii. Wymagane dokumenty: 2 fotografie, zapełniony formularz “Visa Extension Form”, 1900 Baht, kopia paszportu i wizy. Wizę turystyczną 15 dniową można przedłużyć jednorazowo o 7 dni. Wniosek o przedłużenie wizy musi być złożony osobiście.

UWAGA!

W ZWIĄZKU Z CZĘSTYMI ZMIANAMI ZASAD WYDAWANIA WIZ PROSIMY O SPRAWDZENIE W KONSULACIE KRÓLESTWA TAJLANDII AKTUALNYCH PRZEPISÓW.

Warunki uzyskania 30 dniowej wizy turystycznej w Ambasadzie Królestwa Tajlandii (Warszawa) 
- paszport ważny przez jeszcze minimum 6 miesięcy;
- fotografia (4 cm x 6 cm);
- wypełniony formularz “Visa Application Form”.

Wiza jest ważna przez 3 miesiące, w tym na terytorium Tajlandii można przebywać maksymalnie 30 dni. Czas oczekiwania na wizę to ok. 4 dni robocze. Wiza jednokrotnego wjazdu do Tajlandii kosztuje 100 PLN. Wize mozna przedluzac o 7 (w niektórych przypadkach o 30) dni w jednym z Immigration Office. Aby przedlużyć wizę należy wypełnić formularz Visa Extension Form (bardzo podobny do standardowego formularza/wniosku o wize). Należy ze sobą mieć 1 zdjęcie, ksero paszportu (strona ze zdjęciem oraz z wizą), 1900 Baht. Dobrze widziane jest także załączanie ksera biletu powrotnego do kraju.

Godziny składania dokumentów wizowych: 9:00 – 11:30 od poniedziałku do piątku. Godziny odbierania dokumentów wizowych: 14:00 – 16:00 od poniedziałku do piątku.

Aktualne informacje nt. dokumentów wizowych (j.ang) znajdują się również na stronie Ministerstwa Spraw Zagranicznych Tajlandii www.mfa.go.thWiele przydatnych informacji można także znaleźć na stronach www.thaiimmigration.com, www.thaivisa.com oraz www.immigration.go.th.

Warunki uzyskania Reentry Permit dla wizy turystycznej:
Osoby, które na przykład wyjeżdzają z Tajlandii do innego kraju nie muszą w drodze powrotnej wyrabiać nowej wizy. Wystarczy udać się np. do Immigration Office w Bangkoku i złożyć wniosek o tzw Reentry Permit. Na formularzu należy podać datę opuszczenia i date powrotu do Tajlandii. Do wniosku załącza się 1 zdjęcie oraz 1000 Baht.

Co wolno, a czego nie wolno wwozić/wywozić do/z Tajlandii:
- Nie wolno wywozić statuetek Buddy.
- Aby wywieźć antyki lub inne dzieła sztuki wymagana jest licencja Ministerstwa Sztuki Tajlandii. Tylko niektóre sklepy posiadają taką licencję.
- Można wywozić przedmioty ze złota i kamienie szlachetne (w rozsądnych ilościach).
- Nie wolno wwozić narkotyków i broni palnej,
- Nie wolno wwozić żadnych materiałów pornograficznych.
- Nie wolno wwozić i wywozić niektórych gatunków zwierząt i roślin.